El Viacrucis i la Santa Cova

El Viacrucis és un acte de devoció que consisteix a reseguir, pregant i meditant davant catorze creus o estacions, els episodis del camí de la Creu (Via Crucis) que féu Jesús amb la creu a coll des de la casa de Pilat al Calvari, i que es clou amb la crucifixió i l'enterrament de Jesús.
Per la cristià fer materialment aquest recorregut és manifestar el seu desig de voler-se identificar amb els mateixos sentiments de Crist Jesús i esperar, juntament amb ell, la resurrecció promesa per Déu Pare a tots els qui creuen en el seu Fill, Jesús.

El Viacrucis

El camí del Viacrucis s'inicia un xic més enllà de la plaça Abat Oliba, darrera de la Font del Portal, i arriba fins a la capella de la Dolorosa, prop del camí de Sant Miquel. El trajecte, calmós i bellament ombrejat, constitueix un dels llocs més bonics del recinte i ofereix una agradable panoràmica del Santuari.
Entre el 1904 i el 1919 s'hi havien erigit les catorze estacions monumentals corresponents, que foren destruïdes totalment en la guerra del 1936. Posteriorment, se n'han construït algunes de noves amb escultures de Margarida Sans Jordi i Francesc Juventeny; les restants són projectades per Domènec Fita segons un model molt estilitzat.

 La Santa Cova

El camí que duu a la Santa Cova s'agafa prop de l'estació de l'aeri i segueix un itinerari d'un quilòmetre i mig arranjat al segle XVII. La devoció popular ajudà econòmicament la construcció de quinze grups escultòrics corresponents als misteris del rosari al llarg del recorregut, en la realització dels quals treballaren, entre altres, Gaudí, Puig i Cadafalch, Josep LLimona i els germans Vallmitjana.
Al final del recorregut, mig penjada en la roca, hi ha la Capella on la llegenda situa la troballa de la Imatge de la Mare de Déu de Montserrat. L'edifici actual és fonamentalment el mateix del segle XVII, reconstruït, primer, dels danys que sofrí el 1811 a causa de la Guerra del Francès i, després dels danys que hi ocasionà l'incendi del 1994 i l'esfondrament de la cúpula el setembre del 1995. L'edifici té unes dependències destinades a habitatge del monjo que hi acull els pelegrins, amb un petit claustre molt acollidor. La petita capella, amb planta de creu grega i cimbori, és senzilla i està adossada a una balma de la muntanya, on hi ha una reproducció de la imatge autèntica de la basílica. Tot l'indret és plàcid i soliu.

Horaris de la Santa Cova

  • 01/04 fins 01/11   De 10.30h a 17.15h.
  • 02/11 fins 31/03   De 11.30h a 16.16h.

Imatges

Majólica

Majólica

Camí dels Degotalls

Aquesta excursió, d'uns 45 minuts de durada, comença a la carretera en direcció a Monistrol, passat l'edifici Mirador dels Apòstols. Abans d'iniciar el camí, però, hem d'aturar-nos a les terrasses dels restaurants o del self-service, des d'on s'albira un panorama magnífic de la vall del Llobregat. Tanmateix, si el dia és clar, podrem contemplar, a l'est, el Tibidabo i el mar, i al nord, els Pirineus. A l'inici del camí s'hi troba un monument a Jacint Verdaguer, erigit el 1931. El recorregut, ornamentat amb d'altres escultures i majòliques evocadores de diverses advocacions marianes, du fins als Degotalls, formació rocosa de la que antigament hi vessava aigua.