Santuari

La immensitat del Santuari no resideix tant en el seu conjunt arquitectònic com a saber descobrir els valors religiosos, culturals, socials, històrics i ecològics que simbolitzen la vivència d’un poble.

La Mare de Déu de Montserrat

La "Moreneta", anomenada familiarment així pel seu color fosc, és una talla romànica de fusta de finals del segle XII. El seu color és el resultat de la transformació del vernís de la seva cara i de les mans a causa del pas del temps.
La Santa Imatge és una talla de la Mare de Déu de Montserrat en Majestat i de l’Infant Jesús assegut a la seva falda. La Mare de Déu sosté amb la mà dreta l’orbe esfèric, que simbolitza el cosmos, la creació, el volum perfecte.
Amb la mà esquerra, Maria fa el gest de posar-la sobre l’espatlla de l’Infant, indicant que aquell rei omnipotent és fill seu. L’Infant beneeix amb la mà dreta, i amb l’esquerra sosté una pinya, signe de fecunditat i vida perenne. Tot plegat provoca una impressió alhora majestuosa i afable.

La Llegenda

El primer text que fa referència a la llegenda data del 1239, cosa que evidencia que Montserrat és un lloc sant des de fa molts segles, tant per la presència de la imatge de Santa Maria com per la de milers de pelegrins.
Diu la llegenda que l’any 880 un dissabte quan ja vesprejava a la muntanya de Montserrat, uns pastorets van veure baixar del cel una gran llum, acompanyada d'una bella melodia. El dissabte següent hi anaren amb els seus pares. I la visió es repetí. Els quatre dissabtes següents els acompanyà el rector d’Olesa. I tots constataren l’esmentada visió.

La Festivitat

El dia 27 d’abril se celebra la Festa de la Mare de Déu de Montserrat, Patrona de Catalunya, precedida per la celebració de la Vetlla el dia abans.
Des de les Festes de l’Entronització (1947), la Vetlla ha esdevingut tan solemne i concorreguda com la mateixa festivitat, sobretot per al jovent. La tarda del 26 d’abril, any rere any, el Santuari s’omple de joves que hi arriben per compartir un ambient de germanor i amistat. Actuacions musicals, lectures especials i càntics de salms animen la jornada, que culmina amb la celebració de l’Eucaristia de la Vetlla La Diada de la Mare de Déu de Montserrat se celebra amb nombrosos actes folklòrics i festius, com ara cobles, colles castelleres, ballada de sardanes...Prenen un relleu especial les celebracions litúrgiques.

Imatges

Creu de terme

Creu de terme

Historia

Per conèixer qualsevol dels esdeveniments que pertanyen a la història de Montserrat, seleccioneu la data al menú inferior i accedireu a la informació relacionada.

     
 • Prehistòria

  'Els vestigis prehistòrics més importants de Montserrat s’han trobat a la Cova Gran i a la Cova Freda. És aquí on es localitza per primera vegada a Catalunya ceràmica del Neolític Antic. Ceràmica decorada amb impressions sovint fetes amb petxines, que'

 • 880

  'La imatge de la Mare de Déu de Montserrat és trobada, segons la llegenda en una cova de la muntanya '

 • 888

  'Primera menció documentada de Montserrat. '

 • s. IX

  'És molt possible que les quatre capelles existents vers la fi del s.IX - Santa Maria, Sant Iscle, Sant Pere i Sant Martí - fossin habitades per ermitants. Actualment només queda, al jardí del monestir, la de Sant Iscle. '

 • 945

  'Document que testifica la fundació del monestir de Santa Cecília a Montserrat '

 • 1025

  'Oliba, abat de Ripoll i bisbe de Vic, funda el monestir de Montserrat '

 • ss. XII / XIII

  'Nova església romànica i talla de l'actual imatge de la Mare de Déu, que es venera a la basílica actual. '