Natura

Montserrat és una muntanya que et sorprèn, així que la veus. Molt diferent de totes les altres. Ja de lluny, tan sola enmig del paisatge, et crida força l'atenció: segons l'indret d'on la mires, la seva silueta et recorda la fulla dentada d'una serra. Això pot explicar-te'n el nom. Perquè la paraula catalana Montserrat vol dir tant com muntanya serrada.

Però aquest nom se't farà encara més entenedor a mesura que t'acostis a la muntanya i que hi vagis pujant. L'aspecte de les roquees et podrà fer imaginar que Montserrat ha estat esculpit, treballat, serrat, per una mà prodigiosa. El poeta Verdaguer, un dels grans autors èpics de la història literària, veia la muntanya com serrada pels àngels.

De fet, a mans d'àngels o tota sola, damunt un dibuix de penyes estilitzades, la serra és el símbol heràldic de Montserrat.

El Rocam

L’origen geològic del massís de Montserrat és sedimentari, i el seu rocam es compon d’un conglomerat de còdols afermats amb ciment calcari.
Al llarg dels mil·lennis, els moviments tectònics, els canvis climàtics i l’erosió han acabat modelant un relleu brusc, amb grans parets i blocs arrodonits. En les seves entranyes, els agents físics, han obert coves, avencs i esplugues.

Podeu obtenir més informació del Rocam a la pàgina web del Parc Natural.obre una pàgina nova

La Flora

El bosc mediterrani per excel·lència és també el tipus de vegetació predominant a Montserrat. L’alzinar, amb variats sotaboscos i fins a 1.250 espècies de plantes, cobreix gran part de la muntanya. No obstant això, hi ha molts altres tipus de vegetació, que tenyeixen de colors la muntanya: el pi blanc, els aurons, les moixeres, el til·ler, l’avellaner, el grèvol, l’arboç, el boix, els roures i el teix.

Podeu obtenir més informació de la flora a la pàgina web del Parc Natural obre una pàgina nova.

La Fauna

Llops, cérvols, cabirols i grans rapinyaires han anat desapareixent de Montserrat. Actualment, hi trobem aus com els roquerols, ballesters, pela-roques, fagina, tudons, tords, tallarol gros i bruels.
Entre els mamífers, destaquen l'esquirol, el gat mesquer, el rat penat, el porc senglar, així com les cabres salvatges, recentment reintroduïdes. També s’hi troben rèptils com els escurçons ibèrics, i amfibis com la salamandra.
La caça es redueix a una zona controlada, on es duen a terme algunes batudes de porc senglar.

Podeu obtenir més informació de la fauna a la pàgina web del Parc Naturalobre una pàgina nova.

Imatges

Vegetació de la muntanya de Montserrat

Vegetació de la muntanya de Montserrat

Patronat de la Muntanya de Montserrat

Web del Patronat de la Muntanya de Montserrat, obre una pàgina nova

La muntanya de Montserrat i els seus entorns són espais d'interès natural que estan protegits amb l'objectiu de compatibilitzar els valors naturals, els culturals i històrics amb la vida diària dels seus habitants, la difusió i recerca del seu patrimoni i el gaudi dels visitants. El Patronat de la Muntanya de Montserrat obre una pàgina nova és l'organisme rector i gestor del Parc Natural des del decret de creació de la figura de protecció el 1987. La participació i implicació dels municipis, l'Abadia de Montserrat i altres petits propietaris fan possible millorar dia a dia aquest esplèndid espai natural.

Recomanacions

Us recomanem vivament que recordeu aquests suggeriments: